Atölyede istihdam edilen kadınlar ürettikleri dokuma ürünlerle hem kenevir ürünlerini gelecek kuşaklara aktarıyor hem de aile ekonomisine katkı da bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında Türkiye'nin Kenevir Ekim Merkezi olarak ilan ettiği Vezirköprü ilçesinde üretilen kenevir, fabrikalarda iplik haline getiriliyor. Samsun’da kenevir üretiminin artırılması için yapılan çalışmalar devam ederken Büyükşehir Belediyesi kurduğu kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi ile bu alanda katkı sunmayı sürdürüyor. Kadın istihdamına katkı sunmak ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla kenevir ipi atölyede işleniyor. Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde istihdam edilen maharetli kadınların ürettikleri kenevirden yapılan kumaşlar ceketten gömleğe, elbiseden pantolona birçok tekstil ürününe dönüşüyor. Atölyede çalışan 18 kadın, böylece aile bütçelerine katkı da bulunuyor.
TEKSTİL ÜRÜNLERİ ÜRETİLİYOR
22 tezgahta günde 88 metre ip dokunan atölyede, içerisinde hiçbir kimyasal madde katkı bulunmayan, yazın serin kışın ise sıcak tutan anti bakteriyel kumaşlardan gömlek, pantolon, yelek, kimono, elbise, şal, atkı ve fular ile peşkir, ranır, perde, çeyizlik ev tekstili ve mefruşatları ile çanta, broş, takı ve hediye kutularından oluşan aksesuarlar üretiliyor. Antibakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri, organik olması ve dayanıklılığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Kenevir liflerinden yapılan giysi ve ürünler şıklığın yanında rahatlık ve dayanıklılığı ile de öne çıkıyor.
KENEVİRDEN ÜRETİLEN ÜRÜNLERE YOĞUN İLGİ
Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Kenevir ve İpek Dokumacılığı Atölyesi Sorumlusu Şermin Erdem “Atölyemizde tamamen doğal kumaşlardan antibakteriyel ürünler üretiyoruz. Hepsi kadınlarımız tarafından üretiliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bu atölye ile hem kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarıyor hem de kendi ayakları üzerinde durabilen kadınların sayısının artmasına katkı sağlıyor. Ekibimiz her geçen gün genişliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu atölye için çok teşekkür ederiz. Kenevir tekstil sektöründe modacıların da tercihi artık. Biz de kenevir tekstilinin gelişmesine öncülük ediyor olmaktan son derece mutluyuz. Ürünlerimize çok yoğun bir ilgi var. Saathane Meydanı’ndaki satış ofisinden, hediyeliksatis.com internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarımızdan bu ürünlerin satışını gerçekleştiriyoruz” dedi.
KADIN İSTİHDAMINA DESTEK
Atölye de çalışan Ezgi Mutlu Öner, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’e çok teşekkür ederiz bu imkanı sağladığı için. Bir kültürün gelecek nesillere aktarılmasına vesile olurken büryandan da bizim gibi birçok kadına istihdam olanağı sağladı” diye konuştu. Atölye çalışanlarından Sevgi Kocabaş ise şunları söyledi: “Burada çok verimli bir iş ortamında çalışıyoruz. Birbirinden güzel ürünler ortaya çıkıyor. Biz de burada olmaktan çok mutluyuz. Kadınların böyle destekleniyor olması da ayrı güzel.”