Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte sağlık alanında hastalıkların tespit edilmesi oldukça kolaylaşmıştır. Bebeklerin sağlığını anne karnında görüntülü olarak kontrol etmeye yardımcı olan renkli doppler gibi birçok yöntem, hastalıkların erken teşhis edilerek tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Ancak yapılan amniyosentez koryon villus biyopsisis işlemlerinde güvenilirsin yüzdesi oldukça düşüktür. Hamileliğin 8. haftasından sonra yapılan Nifty testi ile bebekteki trizomi 21, trizomi 13 ya da trizomi 18 olup olmadığı diğer yöntemlere oranla daha kesin şekilde tespit edilmektedir.
Alerji testi, kişilerin hangi maddelere karşı alerjilerinin olduğunu öğrenmek için yapılan bir testtir. Alerjiye neden olan ve alerji testi ile tespit edilen maddelere alerjen denmektedir. Hem kan hem de deri ile yapılan bu testler, hastanın neye alerjisi olduğunu göstermektedir.
Nifty Testi Nedir?
Down Sendromu dışında birçok trizomi hastalığı, silme kromozom hastalıkları ve cinsiyet kromozom hastalıkları da bu test ile tespit edilebilmektedir. Testin duyarlılığı %99,5’tir. Yani nifty testi yüksek oranda tanı koydurmaktadır. Anne adayından alınan numuneler, ortalama 10 ile 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu testi, risk grubunda olan annelerin yanı sıra herhangi bir riski bulunmayan anne adaylarının da yaptırması mümkündür.Nifty Testi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Uygulanır?
40 haftalık gebelik sürecinde bazı ultrason muayeneleri ve bilimsel yöntemler ile bazı testler uygulanmaktadır. Yapılan muayeneler ile bebeğin ense kalınlığı ölçülerek risk faktörleri tespit edilmektedir. Bunun yanı sıra anne anne adayının vücuduna müdahale gerektiren amniyosentez teknikleri de tercih edilebilmektedir.
Nifty Test Özellikleri Nelerdir?
Bu testlin anne adayların için birçok faydası bulunmaktadır. Gebeliğin belirli zamanlarından gerçekleştirilen diğer yöntemlere göre nifty testi minimum düzeyde bile olsa risk taşımamaktadır. Ayrıca bu test ile bebeğin erken dönemde cinsiyetini test etmek de mümkündür.Renkli Doppler Ultrason Nedir?
Ultrason tekniklerin biri olan renkli doppler, damar içerisindeki kan akışını tespit etmek için kullanılmaktadır. Yüksek ses frekansları ile görüntülenen damarlarda, kan akışına bakıldığı gibi daralmaya neden olan etkenlerde gözlenebilmektedir. Karaciğer, beyin, genital bölge, boyun ve kol gibi vücudun birçok yerinde bu işlem kullanılabilmektedir.Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?
Bu işlemin yapılması için herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Hasta muayene masasına tıpkı normal ultrasondaki gibi uzanır. Doktor tarafından sürülen jel ve prob ile renkli doppler çekimi başlatılır. Ekranda mavi ve kırmızı renkler görülebilir. Bu renkler damarlardaki kanın akış yönünü ve hızını belirtmektedir.Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?
Bu işlem, rahim içi gelişme geriliği, gebelikte tansiyona bağlı durumlar, fetüsün durumu, ikiz bebeklerin durumu, kalp ritmi bozuklukları ve annede oluşabilecek kalp damar hastalıkları için sıklıkla kullanılmaktadır.Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?
Bebek bekleyen aileler bu uygulama ile bebeklerini renkli şekilde görebilmektedir. Bebeğinden net görüntüler elde etmek isteyen ailelerin hekimlerini dinlemeleri gerekir. Hekimin talebi üzerinde damarlarda yeterli gelişim oluşunda renkli doppler çekimi yapılabilmektedir. Bu işlem genellike 11-13 ve 18-21 haftalar arasında yapılmaktadır.Alerji Testi Nedir? Nasıl Yapılır?