Sağlık alanının birçok yerinde kullanılan ve anne karnındaki bebeklerin renkli bir şekilde görünmesini sağlayan renkli ultrason tıp alanında oldukça kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Bu teknik ile daha net sonuçlar elde edilmektedir.
Renkli Ultrason Nedir?
Kan damarlarının detaylı şekilde incelenmesini sağlayan tekniğe renkli ultrason denmektedir. Bu teknik ile birçok damar hastalığı kolayca tespit edilmektedir. Diğer görüntüleme tekniklerine oranla daha net sonuçlar vermektedir.
Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?
Bu işlemin kime yapılacağına genel olarak doktorlar karar vermektedir. Çoğunlukla kan damarları ile sorun yaşayan kişilere renkli ultrason çekimi yapılmaktadır. Bu sayede damar için sorun yaratan hastalığa teşhis koyulmaktadır.
Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Renkli ultrason hamilelik süreçlerinde de kullanılan bir işlemdir. Genellikle gebeliğin 11 – 13 ve 18 – 23 haftaları arasında renkli ultrason çekimi yapılmaktadır. Bu işlem ile anne karnındaki bebekler detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.
Renkli Ultrason Neden Kullanılır?
Damar içerisindeki kan akışının normal olup olmadığını kontrol etmek için renkli ultrason kullanılır. Ayrıca bu işlem ile anne karnındaki bebeklerin gelişimi de detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu sayede bebeğin sağlığı kontrol altında tutulmaktadır.
Renkli Ultrason Nasıl Çekilir?
Renkli ultrason çekimi için kişiler bir sedyeye uzanır ve işlem yapılacak bölgeye ultrason jeli sürülür. Ardından cihaz başlığı ile çekim yapılır ve sonuçlar çıkar.
Ultrason Nedir?
Ultrason çekiminde yüksek ses dalgaları kullanılarak organlar görüntülenmektedir. Oldukça kullanışlı olan bu görüntüleme tekniği ile iç organların detaylı bir şekilde görünmesi mümkündür.
Ultrason Nasıl Çekilir?
İlk olarak kişiler karanlık bir odaya alınır. Ardından sedyeye uzanırlar. İşlem yapılacak bölgede cihaz başlığının kayması için ultrason jeli kullanılır. Jel sürüldükten sonra çekim yapmak için cihaz başlığı bölgenin üzerinde gezdirilir ve çekim gerçekleşir.
Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ultrason oldukça zararsız bir işlem olduğu için sağlık alanında birçok yerde kullanılmaktadır. İlk olarak gebelik süreçlerinde ultrason yöntemi sık sık kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ağrı, şişlik ve enfeksiyon olan yerlerin detaylı şekilde incelenmesi içinde kullanılır.
Ultrason Çeşitleri Nelerdir?
Ultrason çeşitlerini liste yapacak olursak;
- Transvajinal ultrason,
- Pelvik ultrason,
- Abdominal ultrason,
- Meme ultrasonu,
- Ekokardiyografi,
- Tiroit ultrasonu,
- Beyin ultrasonu,
- Transrektal ultrason,
- Renkli doppler ultrason.
Renkli Doppler Nedir?
Farklı bir ultrason tekniği olan renkli doppler ile damar içi çekimleri ve gebelik süreçlerinde bebek çekimleri yapılmaktadır. Çekilen renkli doppler ile renkli veriler elde edilmektedir. Bu şekilde daha net ve kesin veriler elde edilmektedir.
Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Bu işlem yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. Çekim yapılacak bölgeye göre süre değişebilmektedir. İşlem için hastalar bir sedyeye uzanmaktadır. Ardından çekimi yapacak tekniker bölgenin daha kaygan olması için bir jel sürerek çekim işlemine başlamaktadır. Bu şekilde renkli doppler çekimi gerçekleşmektedir.
Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Bu görüntüleme tekniği sağlığın birçok alanında kullanılmaktadır. Özellikle beyin, genital bölge, karaciğer, kol ve bacak gibi yerlerde renkli doppler çekimi sık sık kullanılmaktadır. Bu bölgelerin yanı sıra gebelik süreçlerinde de kullanılmaktadır.
Aç Karnına mı Çekilir?
Renkli doppler çekimine aç ya da tok gelmeniz, çekim yapılacak bölgeye göre değişmektedir.
Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?
Damar hastalıkları kan akışındaki bozukluklar, kalp rahatsızlıkları ve damar hastalıkları gibi durumların teşhisinde renkli doppler çekimi yapılarak teşhis konulmaktadır. Damar hastalıkları renkli doppler çekimi ile teşhis edilmektedir.