Samsun Gürcü Kültür Derneği, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında üyelerini buluşturdu. Dernek merkezinde gerçekleşen etkinlik, dostluk ve dayanışma havası içinde geçti.
Dernek Başkanı Eyüp Elmas, etkinlik sırasında yaptığı konuşmada katılımcıların bayramını kutladı ve derneğin kültürel faaliyetlerine dair bilgi verdi. Gürcü kültürünün korunarak yaşatılması ve toplum içinde tanıtılması için yıl boyunca yoğun çaba gösterdiklerini belirten Elmas, “Kültürümüzü yaşamakla kalmıyor, aynı zamanda yaşatmak için sürekli öğreniyor ve öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Elmas, özellikle gençlerin kültürel mirasa sahip çıkmalarını önemsediklerini belirterek, bu kapsamda Gürcü mutfağı atölyeleri, dil kursları, halk oyunları eğitimleri ve müzik dersleri düzenlediklerini söyledi. Gürcüce’yi okuma, yazma ve konuşma anlamında öğretmek için düzenli dil dersleri verdiklerini ifade eden Elmas, “Her üyemizin en az bir geleneksel müzik aleti çalmasını arzu ediyoruz” dedi.
Gürcü halk müziği, geleneksel düğün ve cenaze ritüelleri, yöresel kıyafetler ve kültürel değerlerin detaylı biçimde işlendiği çeşitli eğitim ve etkinliklerin de sürdüğünü belirten Elmas, bu çalışmalara tüm gönüllüleri davet etti.
“Anadolu’da 150 Yıllık Bir Varlık”
Elmas, Gürcü toplumunun Türkiye’deki tarihsel köklerine de değindi. Yaklaşık 150 yıl önce Gürcistan’dan Anadolu’ya uzanan bir göç hikâyesiyle bu topraklarda var olduklarını hatırlatan Elmas, “Biz buraya yerleşmiş değil, bu topraklarda yaşamayı seçmiş Osmanlı vatandaşlarının torunlarıyız. Bu vatanın öz evlatlarıyız ve vatanımıza bağlılığımız tartışılmaz” diye konuştu.
Derneğin üç temel ilkeye sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirten Elmas, bu ilkeleri şöyle sıraladı:
vatan sevgisi, inançlara saygı ve siyaset üstü duruş.