Lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yemekler hakkında yapılan araştırmaları bir araya getiren seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi ekmeklerini sıraladı.
Listede ilk sırada Bafra pidesi, 2'nci sırada samsun pidesi yer aldı.
38'inci sırada gözleme, 41'inci sırada pide ekmeği, 43'üncü sırada ise ramazan pidesi kendine yer buldu.
Listede 64'üncü sırada ise Terme pidesi yer aldı. 70'inci sıraya yufka, 94'üncü sıraya da bazlama geldi.
3. Roti canai / Malezya
Roti canai, un, su, yumurta ve yağdan yapılan, geleneksel bir tavada kızartılmış gözlemedir. Roti canai hamuru tekrar tekrar katlanır, böylece nihai ürün katmanlı bir dokuya, yumuşak bir iç kısma ve çıtır bir dış katmana sahip olur.
4. Butter Garlic Naan / Hindistan
Tereyağlı sarımsaklı naan, geleneksel bir Hint gözlemesidir ve naan'ın en popüler versiyonlarından biridir. Un, maya, tuz, şeker ve yoğurttan yapılır. Hamur sıcak tandır fırında pişirildikten sonra naan çıkarılır ve üzerine tereyağı veya sıvı yağ sürülür, ardından üzerine kıyılmış sarımsak eklenir.
5. Pan de bono / Kolombiya
Pan de bono, manyok nişastası, mısır unu veya mısır unu, queso fresk, yumurta ve şekerden oluşan geleneksel bir Kolombiya ekmeğidir. Ekmek, golf toplarından biraz daha büyük şekilde şekillendirilir.
Pan de bono, pan de queso gibi diğer Güney Amerika peynirli ekmeklerine benzer, fark, un veya mısır unu ile eklenir ve şeker ilavesinden dolayı bir miktar tatlılık verir.
6. Qutab / Azerbaycan
Kutub, Azerbaycan'ın en ünlü yemeklerinden biridir. Şekli quesadillaya benzeyen kutab, kağıt inceliğinde hamurdan yapılır, çeşitli malzemelerle doldurulur, katlanır ve genellikle geleneksel bir Azerbaycan kızartma tavası olan sacda pişirilir.
7. Amritsari kulcha / Hindistan
Kuzey Hindistan'ın Amritsari şehrinden gelen Amritsari kulcha, patates, soğan, süzme peynir ve baharatlarla doldurulmuş bir gözlemedir. Gözleme genellikle kişniş tohumları, kişniş ve kırmızı biber tozu ile süslenir.
8. Naan / Hindistan
Naan, kökleri Hindistan'a dayanan popüler bir gözlemedir. Naan'ın belgelenmiş ilk izleri, Hint-Pers şairi Amir Kushrau'nun MS 1300 tarihli notlarında bulunur. İsmi Farsça ekmek anlamına gelen kelimeden gelmektedir.
9. Piadina Romagnola / İtalya
Her ne kadar günümüzde bu ızgarada kızartılmış İtalyan gözleme genellikle bir sandviç olarak tüketilse de (en popüler dolgulardan biri prosciutto, squacquerone gibi kremalı yumuşak peynirler, domates ve bir avuç biberli yabani roka içerir), Piada veya piadina Romagnola bir zamanlar sadece temel bir yiyecekti.
10. Pão de queijo / Brezilya
Kelimenin tam anlamıyla peynir ekmeği olarak çevrilen pão de queijo'nun kökenleri, manyok bitkisinin kalıntısını kullanmaya başlayan Afrikalı kölelerin mutfak icatlarına dayanmaktadır. İnce beyaz bir toz veya nişasta toplar halinde yuvarlandı ve pişirildi.
1. Bafra Pidesi / Türkiye
Bafra pidesi, kano şekliyle bilinir ve yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 2,5 cm genişliğindedir. Un, su, maya ve tuzdan hazırlanan hamur, oval şekilde açılır ve içine önceden kavrulup yağı süzülmüş orta yağlı kıyma, ince doğranmış soğan, tuz ve karabiber karışımı konur. Doldurulduktan sonra üst kısmı sıkıştırılarak kapatılır ve odun ateşinde (kara fırın) kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fazla unları fırçayla alınır ve sıcak pide açılır ve üzerine küçük parçalar halinde tereyağı konur. Daha sonra servis için dilimlenir.2. Samsun Pidesi / Türkiye
Türkiye'nin Samsun ilinden gelen Samsun pidesinin üç farklı çeşidi vardır: Bafra pidesi, Terme pidesi ve Çarşamba pidesi. Terme pidesi, un, su, tuz, maya ve şekerden oluşan hamurla yapılan, yüzü açık bir börektir. Üzerine et, peynir veya pastırma eklenir ve dolgunun üzerine bir bütün yumurta konulabilir. Yaklaşık 70-80 cm uzunluğunda ve 15 cm genişliğindedir. Bafra pidesi kano şeklinde olup, yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 2,5 cm genişliğindedir. Un, su, maya ve tuzdan hamur yapılır ve tartın içi önceden pişirilmiş kıyma ile doldurulur. Çarşamba pidesi, soğan ve baharatlarla pişirilir ve üzerine küçük tereyağı parçaları eklenir, yaklaşık 75-80 cm uzunluğunda ve 4-5 cm genişliğinde yumuşak, uzun bir somundur. Ekşi maya bazlı hamur, kıyma ve soğan dolgusunun etrafına sarılır ve ilave lezzet için bir parça tereyağı ile tamamlanır. Her çeşit, Samsun'un farklı pişirme geleneklerini yansıtıyor; çıtırdan yumuşak dokuya ve çeşitli dolgulara kadar çeşitlilik sunuyor. Ayrıca Samsun pidesinin her üç çeşidi de coğrafi işaret taşımaktadır.